Wedstrijden

Wedstrijden

De Watersportbaan Tilburg is als een verbreding van het bestaande Wilhelminakanaal aangelegd als een wedstrijdwatersportbaan. De meeste wedstrijden zijn roeiwedstrijden, maar er vinden ook kano- en zwemwedstrijden plaats.

  • De baan is een vierbaans wedstrijdbaan met tevens een oproeibaan; voor kanoers is dat niet vier-, maar zesbaans.
  • Er is een startvlot voor de kamprechter(s) bij de start bij de brug Biest-Houtakker. Voor wedstrijden korter dan 2000 m kan het vlot ook op b.v. 1000 of 500 m gelegd worden.
  • Er is een aligneerinrichting bij de start.
  • Er zijn bij de start vier bootjes waarin b.v. zeeverkenners de achtersteven van de roeiboten vast kunnen houden en op aanwijzing van een kamprechter de boten gelijk kunnen leggen.
  • Op 500, 1000 en 1500 meter zijn overspanningen met baannummeraanduidingen.
  • Op 500, 1000 en 1500 meter zijn tijdwaarnemingskasten voor het opnemen van tussentijden, die via een vaste telefoonleiding aan de finishtoren doorgegeven kunnen worden.
  • Op 2000 meter staat een finishtoren van 2 verdiepingen met een goed uitzicht over een groot deel van de baan en uiteraard de finish. In de toren bevinden zich o.a. een PC-netwerk (excl PC’s), vergaderruimte, losse balietafels, een uitgifteloket en het nodige gereedschap.
  • De SWT beschikt over 2 volgbootjes met buitenboordmotor die gehuurd kunnen worden.
Inge Guffens Media
Foto: Inge Guffens Media

Om wedstrijden ongestoord en veilig te kunnen laten verlopen, kunnen er door de SWT in overleg met de wedstrijdorganisatie bij Rijkswaterstaat scheepvaartstremmingen op de baan aangevraagd worden.

Doordat er reguliere scheepvaart op het Wilhelminakanaal is, heeft de roeibaan een semi-permanent karakter. Voorzieningen die de scheepvaart belemmeren (startinstallatie, baanmarkering, afstandmarkering etc.) dienen bij iedere wedstrijd opgebouwd en afgebroken te worden.

Procedure voor het boeken van de baan

In de agenda kunt u zien op welke dagen de baan voor wedstrijden of trainingskampen geboekt is.
In het geval u de baan voor het organiseren van een wedstrijd zou willen huren of daarover vragen hebt, stuur dan een mail aan het bestuur van de SWT.  Zie hiervoor de contactpagina op deze web site.