Algemeen

Algemene informatie over de watersportbaan

Vlakbij het vakantiepark ‘Beekse Bergen’ in de gemeente Hilvarenbeek nabij Tilburg ligt de ‘Watersportbaan Tilburg’. Deze roeibaan is in 1977 en 1978 als verbreding van het Wilhelminakanaal aangelegd. De roeibaan is 2 kilometer lang en 75 tot 80 meter breed, en heeft vier banen. De watersportbaan is tevens de thuisbasis van twee roeiverenigingen (TOR en Vidar) en een kanovereniging (KCT).

De baan wordt het meeste gebruikt om te roeien, maar er wordt ook kano gevaren en gezwommen.

Hieronder kunt u op een satellietfoto van Google Earth de watersportbaan zien. Rechtsonder ziet u de brug bij Biest-Houtakker; daar begint de verbreding van het Wilhelminakanaal en is tevens de start van de 2000 meter. Linksboven ziet u twee witte vlakjes (de accommodatie van Vidar); vlak daarbij staat de finishtoren. Linksboven Vidar bij het einde van de verbreding liggen het botenterrein en de accommodaties van KCT en TOR.

Niet alleen de drie verenigingen die hun thuisbasis op de watersportbaan hebben maken gebruik van de baan. Het is ook voor andere sportverenigingen en sportbonden mogelijk om de baan te huren en er roei-, kano- of zwemwedstrijden te organiseren, of de baan af te huren voor trainingen.

Beheer van de baan

De “Stichting Watersportbaan Tilburg” (SWT) is de beheerder van de baan, en verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de baan en de daarbij behorende terreinen en materialen.

Via de knop “Contact” hierboven kunt u contact met het SWT-bestuur opnemen.

Evenementen

De belangrijkste wedstrijden zijn:

 • ZRB-wedstrijden
  De Zuidelijke Roeibond organiseert jaarlijks een in de KNRB-wedstrijdkalender opgenomen tweedaagse wedstrijd. Hieraan doen meer dan 1000 roei(st)ers mee.
 • Dutch Masters Open Rowing
  Een wedstrijd voor Masters over 1000m.
 • Brabantregatta
  De grootste kanowedstrijd van Nederland met ongeveer 250 deelnemers uit Nederland, België en Duitsland
 • Openingstournooi
  Een door Vidar georganiseerde roeiwedstrijd voor m.n. Nederlandse studentenroeiverenigingen met in het totaal zo’n 2000 deelnemers
 • Moordregatta
  Een zeer succesvolle door TOR georganiseerde lange afstandsroeiwedstrijd van Haghorst naar de finishtoren op de watersportbaan met meer dan 400 deelnemers
 • Bokkenrijderstocht, een door TOR georganiseerde toertocht in het voorjaar

Daarnaast zijn er ook trainingskampen:

 • Diverse trainingskampen variërend van een dag tot een week of langer. Deelnemers zijn zowel Nederlandse als buitenlandse roeiverenigingen evenals nationale equipes.

SWT accommodatie

Naast de drie verenigingen die op de watersportbaan zijn gevestigd en die ieder een eigen accommodatie hebben, heeft de SWT faciliteiten die door derden gehuurd kunnen worden voor het organiseren van wedstrijden en trainingskampen. In eerste instantie zijn dat:

 • dameskleedkamer met douches en toiletten
 • herenkleedkamer met douches en toiletten
 • 2 aluminium boten met buitenboordmotoren

In het geval van wedstrijden kunnen we het volgende aanbieden:

 • startvlotten
 • aligneerinrichting bij de start
 • op 500, 1000, 1500 en 2000 meter overspanningen met baanaanduidingen
 • tijdmeetregistratieapparatuur voor tijdmeting op iedere 500 meter (inclusief telefooncentrale)
 • een finishtoren van twee verdiepingen met een goed zicht over een groot deel van de baan en uiteraard de finish. Daarin bevinden zich o.a. een PC-netwerk (excl.PC’s), vergaderruimte, losse balietafels, een uitgifteloket en het nodige gereedschap.

Op het Wilhelminakanaal vindt ook reguliere scheepvaart plaats; daarom heeft de wedstrijdbaan een semi-permanent karakter. Voorzieningen die de scheepvaart belemmeren, zoals baanmarkering e.d. dienen bij iedere wedstrijd opgebouwd en afgebroken te worden.

Om wedstrijden ongestoord en veilig te kunnen laten verlopen wordt de scheepvaart tijdelijk gestremd. Een stremming wordt in overleg met de wedstrijdorganisatie door de SWT bij Rijkswaterstaat aangevraagd.

Procedure voor het boeken van de baan

Bovenaan deze pagina kunt u ‘Trainingskampen’ of ‘Wedstrijden’ aanklikken. U vindt daar alle benodigde informatie.

Vakantiepark Beekse Bergen

Met name voor meerdaagse trainingskampen is voor overnachtingen de nabijheid van het vakantiepark Beekse Bergen een uitkomst. Meer informatie vindt u op de website van de Beekse Bergen.

De vaste bewoners van de baan

Momenteel zijn er op de baan drie Tilburgse sportverenigingen gevestigd t.w.:

 • Tilburgse Open Roeivereniging (TOR) met ongeveer 200 leden;
  meer informatie vindt u op de website van TOR.
 • Tilburgse Studenten Roeivereniging Vidar met 400 leden;
  meer informatie vindt u op de website van Vidar.
 • Kano Club Tilburg met 60 leden;
  meer informatie vindt u op de website van KCT.

De KNRB over de baan

De Koninklijke Nederlandse Roeibond is erg positief over de watersportbaan en stelt:

“De Watersportbaan Tilburg speelt een belangrijke rol in roeiend Nederland. Naast het feit dat twee roeiverenigingen gevestigd zijn aan deze baan, wordt er ook een behoorlijk aantal wedstrijden georganiseerd. Naast een aantal wedstrijden met grotendeels een regionale deelname zijn de wedstrijden van de Zuidelijk Roeibond (ZRB) het belangrijkste. De ZRB-wedstrijden zijn opgenomen in de kalender van nationale 2 km-wedstrijden in het voorjaar. Uniek in    Nederland is de positie die de roeibaan in Tilburg inneemt als mogelijkheid voor trainingskampen van roeiploegen uit verschillende delen van ons land. Veel verenigingen, maar ook de Nederlandse roei-equipe bivakkeert regelmatig in Tilburg. Het feit dat de sporters tijdens trainingskampen kunnen logeren en eten in het recreatiepark Beekse Bergen maakt Tilburg uitermate aantrekkelijk als trainingslocatie. Zonder deze faciliteit zouden veel Nederlandse roeiers voor trainingskampen uit moeten wijken naar locaties verder weg, of verstoken blijven van de mogelijkheid om op trainingskamp te gaan.”

Welkom

Al met al is de Watersportbaan Tilburg een, in een prachtige omgeving liggende, gezellige watersportbaan waar veel sporters uit Tilburg en   omgeving zeer regelmatig gebruik van maken en waar tijdens wedstrijden en trainingskampen sporters uit heel Nederland, maar ook uit het buitenland welkom zijn.

Ook u bent welkom!